Mšené-lázně Fórum všeho lidu

pondělí 1. září 2014

Příběhy na téma: "Co se v obci podařilo"

"Zaměstnanost obce Mšené-lázně a její dopravní obslužnost"

článek pod odkazem:


Vážení přátelé - spoluobčané, dovolte mi, abych vám opět předložil téma které si bezesporu zaslouží nějakou  tu diskuzi, či komentář.
Protože se každým dnem vydáváme za prací, abychom mohli živit své rodiny a existovat, jistě tato otázka je jednou ze zásadních při rozhodování se, zda v dané lokalitě má význam setrvat natrvalo a žít - stát se obyvatelem obce, nebo ne.
Pokud bychom při rozhodování, zda založit svoji rodinu právě v obci Mšené-lázně, vycházeli z článků, které jsou prezentovány v tisku, není o čem přemýšlet.
Dle toho co se v něm píše, totiž lidé nemají v obci problém si buď vybrat mezi minimálně třemi zaměstnavateli kteří nabízí přehršle pracovních míst; a pokud by si "rozmlsaný" člověk z nich "nevybral", má "neomezené" možnosti využít zdejší, opět rozmanitou, dopravu.
Nechce se mi rozpitvávat do detailu jednotlivé pasáže zmiňovaného článku, ale pokusím se, alespoň ve stručnosti, popsat co asi v něm by být nemělo aby byl pravdivý.


Pokud si všimneme pasáže I), kde se píše o možnostech být zaměstnán ve škole a nebo u obce - na obci, pak se ptejme jaké podmínky musí splňovat daný uchazeč o ten který post, mimo profesních podmínek a podmínek způsobilosti, neboť dle "veřejného tajemství" ani na jedno toto místo se bez "známosti" s panem starostou prostě nedostanete
Kolik oficiálních konkurzů proběhlo na uklízečku pro obecní úřad a nebo školu?
Spíše slyšíte povzdech těch žen, které se na tato "lukrativní" místa nemohly dostat i několik let; a když pak ano, tak jedině tak, že se zázračně "prolomily ledy" v nějaké známosti; a nebo se tam prostě nedostaly dodnes
O učitelkách z rodin starosty nemá cenu již psát litanie. Je jisté že "státní zaměstnání" mají tak nějak v krvi a pokud nepracují ve škole, tak v podobném podniku (na obci, v lázních a pod.)
Tady bychom si to vysvětlili tím, že talent pro "státní zaměstnání" je u některých lidí velmi vysoce dědičný a tak ani nikdo od takových lidí neočekává jejich seberealizaci v jiných pracovních sférách - třeba u strojů, ve výrobě, v dílnách, v zemědělské výrobě a podobně.
Ovšem často se od nich dočkáváme velmi cenných připomínek a rad směřujících do kterékoliv z oblastí lidské práce.
Právě proto si třeba všichni tak moc váží zářných poznámek a návrhů pana Marka Bendy v parlamentu ČR, neb má za sebou tolik let tak namáhavé práce. Nikdo z nás by v továrně ani na poli tolik dřiny neustál - to mi věřte.
Tedy stručně řečeno mít kvalifikaci a praxi učitelky, nebo uklízečky a pod. není propustka do
uvedených institucí. Konkurzy nejsou a pokud by byly - hádejte proč už by bylo předem rozhodnuto kdo se na dané místo dostane?


A již se dostáváme k další pasáži II) t.j.dopravní obslužnosti obce Mšené-lázně.
Vycházíme-li z již zmiňovaného článku, opět naráží "kosa na kámen".
Předpokládejme, že jsem dělník a najdu si zaměstnání v jednom z měst o kterých se tamo píše. Vybírám si. Slaný - krásné královské město s velkou nabídkou zaměstnání se stává tím favoritem. Jdu na železniční stanici Mšené-lázně a tam místo budovy nacházím malou sprejery ozdobenou mini-zastávku. Hmm - tak tady to je jasné - neodjedu. Provoz bývalé strategické trati je zrušen; výletním prázdninovým vláčkem asi těžko dojedu
U autobusové zastávky jsem se toho mnoho o spoji do Slaného nedozvěděl, tedy hurá k počítači - na IDOS. Tady je asi nějaká chyba - přímý spoj prý neexistuje!!!
Tak jinak, povoluji přestupy a hurá - už to tu máme
Vyjedu v 6.16 hod ze Mšené-lázní a už v 8.40hod jsem ve Slaném ...no je to sice 91km a za 117Kč ... ale to nevadí, když si vše dohodnu s mistrem v práci, určitě mne nechá pracovat místo od 7.00hod až od 8.40hod - má pochopení a jistě to nebude chtít napracovat




* Pro přímý spoj mi dává vyhledávač ještě pikantnější informace
Podobně „perfektní“ spojení následuje i v další časy a a asi i jinam celé vyhledávání "těch krásných spojů" ze Mšené-lázní mne tak nějak udolává ... je třeba si dát pořádný rum a na článek vydaný kdesi v novinách co nejrychleji zapomenout.
Taková je skutečnost ... a řeči o tom, že každý má dnes auto jsou v tomto případě "liché" neboť nesouvisí s dopravní obslužností...leda že bychom se chtěli pyšnit v novinách i tím, že k nám už vede dokonce i cesta


A ještě si neodpustím poslední malou poznámku k zaměstnání v lázních. Bylo by asi zajímavé vědět, o kolik je větší plat takové pokojské, nebo jiné dělnické profese tam, než je životní minimum? O kolik peněz tam dostane více, než od státu? Ale to je jistě velké tajemství a tak věřím, že tato poznámka je ode mne nefér a tedy vycházejme z faktu že tam všichni mají alespoň 10 000Kč měsíčně a že tam práci dostane kdokoliv, kdekoliv a i bez známostí.


Všem vám přeji pevné nervy při čtení podobných článků v novinách, jaký jsem zde rozebíral a doporučuji si je svázat a číst o Silvestra, když nic nedávají v telce a výstupy Menšíka i Štercla již znáte.


Hezké dny vám přeje váš

KHM    

4 komentáře:

  1. tak tedy to je něco
    nevím jestli se tomu mám smát a nebo nad tím brečet ...
    jako článek to vyvolá jen smích, ale když si pak uvědomím že je to pravda a skutečnost, tak je to tragedie k pláči

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já nad tím pláču,je to opravdu hrůza jaké bludy se v tom článku objevují a tomuto člověku máme věřit.

      Vymazat
  2. ´Plat 10000? Tak to ani náhodou.

    OdpovědětVymazat
  3. Ve Mšeně je blaze lepší než v tý Praze ....

    OdpovědětVymazat